Papp Gábor PolgármesterPapp Gábor - Hévíz Város PolgármesterePapp Gábor Polgármester

2012. 01.04. Újévköszöntő beszéd

 

 

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!  Kedves Vendégeink!

 

Tisztelettel és nagy szeretettel köszöntöm Zala megye egyházi és világi méltóságait, vezetőit és kedves kollégáimat városunkban, újévköszöntő fogadásunk alkalmával.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ennyien elfogadták meghívásunkat, és együtt emelhetjük poharunkat a 2012-es év kívánt sikereire és az elmúlt év eredményeire.

Lezártunk egy évet, vagy úgyis fogalmazhatnának, hogy a 2011-es év tapasztalatai már a zsebünkben vannak.

Az élet: mozgás. Mozog maga a Teremtő is szüntelenül. Az embernek is mozognia, alkotnia, küzdenie kell. Minden formában, csakhogy más-más helyen, más-más ütközők között. De egyre világosabb az értelmünk, jobb a szívünk, nemesebb a kezünk – mondja Gárdonyi Géza.

Bizony, Hévíz új városvezetése tavaly ilyenkor nagy lendülettel vetette bele magát a munkába. Rengeteg tervünk volt, tele voltunk ötletekkel, elhivatottsággal.

Egyet biztosan állíthatok: ez most is így van.

Lendületünk, a városunkért, környezetünkért és hazánkért való elkötelezettségünk mit sem változott, viszont egy önkormányzati év tapasztalatai már mögöttünk vannak, melyeket megismertünk, értelmeztünk, és tanultunk belőlük.

Milyen évünk volt a tavalyi?

Egy fejlődésre alkalmas várost kaptunk örökül, igaz, néhol sok éves hátrányokat kell behoznunk. Mind a közösségi-társadalmi élet szervezettsége terén, úgy a kulturális élet színvonalán, a hivatali munka, vagy éppen a városi marketing és kommunikáció területén is.

Hogy munkánk sikeres volt-e, azt a környezetünk hivatott eldönteni.

Célunk többek között az volt, hogy Hévíz, a természeti adottságaihoz is felzárkózva elhelyezze magát Európa, sőt a világ térképén.

Januárban vendégül láttuk az Európai Unió Tanácsa Fejlesztési Együttműködési Munkacsoportját, mely kiváló alkalom volt arra, hogy bemutatkozzunk az EU tagállamok szakdiplomatáinak, továbbá, hogy magunkra irányítsuk a hazai és nemzetközi sajtó figyelmét is.

Nagyot léptünk nemzetközi kapcsolataink terén is: új testvérvárosi együttműködéseket kezdeményeztünk oroszországi, kínai, olasz és német városokkal, melyek közül Pjatyigorszkkal előreláthatóan idén a Város Napján és egyben várossá avatásunk 20 éves évfordulóján kerül majd sor a partneri szerződés aláírására.

Májusban új, méltó helyre költözött a Városi Könyvtárunk, a Rózsakert komplexum emeletén. Ezzel a lépéssel új, európai színvonalú közösségi helyszínt hoztunk létre az igényes kulturális programjainkhoz.

Azzal, hogy az épület alsó részében megnyílt egy szintén magas színvonalat célzó étterem, a belváros új funkciót kapott, s már a rendezvényeinken is éreztük ennek áldásos hatását.

A május 1-i Boldog Békeidők Hévíze rendezvény új fejezetet nyitott Hévíz város szórakoztató programjainak könyvében. A rendezvény mind megjelenésében, mind bonyolításában is megszabott egy irányvonalat, melyet azóta tartani igyekszünk. Felidéztük városunk aranykorát, amikor Hévíz beírta magát a tradicionális fürdővárosok közé. Külön öröm volt számomra, hogy a teljes városvezetés mellett sokan a helyi és a nálunk vendégeskedők közül is magukra öltötték a század eleji kosztümöket.

Színvonalas és változatos programjaink nyáron pezsgő kulturális életet teremtettek városunkban, amely túl azon, hogy valamennyi korosztálynak igényes kikapcsolódást nyújtott, a vendégéjszakák számán is érződött a városban.

 

Nyár derekán súlyos kérdés elé került a város.

A sármelléki repülőtér – rajtunk kívül álló okok miatt – nehéz helyzetbe került, komoly és felelősségteljes döntést kellett hoznunk: anyagilag részt vállalunk-e a repülőtér működésében, vagy lemondunk a légi úton érkező vendégekről. Az utóbbit nem engedhettük meg magunknak, mert Hévíz soha nem volt és soha nem lehet a tömegturizmus színhelye, mindig is a minőségi és gyógyturizmus felé kell fordulnunk. Jelenleg azon dolgozunk, hogy megteremtsük annak lehetőségét, hogy Hévíz hosszú távon is részese legyen a repülőtér üzemeltetésének, és annak gyakorlati „gazdájaként” akár nevét is viselhesse.

Az ősz szép eredményekkel köszöntött városunkba: átadásra került az egregyen található római kori Romkert, mely új turisztikai látványosságot teremt a városban. Megnyílt a hévízi bölcsőde, amely régi hiányt pótolt Hévízen, és folyamatosan fejlesztettük az óvodánkat is. Átadásra került az egregyi utca járdája és a kerékpárút Hévíz és Alsópáhok között.

Ennek folytatásaként egy új és modern gyalogos átkelő megépítésére is elnyert pályázatunk van, melyet az év első felében valósítunk meg az Ady Endre utcán.

Komoly összeggel tudtuk támogatni egyházainkat, melynek köszönhetően megújultak a templomi orgonáink és számos javítási munkát végeztünk el a templomokban.

Az Egregyen található Árpád-kori templomunknál is a járdát és a ravatalozót új burkolattal láttuk el. 

És ne feledkezzünk meg az MNV Zrt.–vel közös tulajdonunkban lévő Nonprofit Kft.–énkben elvégzett szádfal felújításról, melyre közel 230 millió forintot költött el a Kft. egy 100 %-os pályázati támogatás segítségével. A szakmai munkában az önkormányzat is kivette a részét. De ugyanígy büszkék vagyunk azokra a fejlesztésekre, amelyek a városunkban működő kis- és nagy vállalkozások végeztek el. Mint a Hotel Carbona, vagy a Danubius szállodákban történt sok 10 milliós fürdő- és épületfejlesztések. Köszönet ezért nekik.        

Az év vége is mozgalmasan zárult Hévízen. Adventi rendezvényeink elhozták számunkra az Ünnep valódi üzenetét: ilyenkor arra kell figyelni, amely valóban fontos: gyermekeinkre, családjainkra.

Olyan varázslatos koncerteken vehettünk részt mind a Sportcsarnokban, mind a Szentlélek templomban, vagy a rendezvénytéren, amely valamennyi korosztály számára szórakoztató volt. S ehhez kapcsolódóan nagy sikert aratott a jégpályánk is, amely a sportolási lehetőségek mellett családi programokra is kiváló lehetőséget nyújtott a városban. Akkora forgalmunk volt a téli tanítási szünetben, hogy a jégpálya alig bírta már fogadni a látogatóit.

Igazi karácsonyi ajándék volt, hogy városunk új civil szervezettel gazdagodott;  a Hévízi Színpad Egyesület a hévízi tehetségeket kívánja felkarolni, illetve 17 megalakuló szakkörével, klubjával igényes kikapcsolódást nyújt a legkisebbektől egészen a nyugdíjas érdeklődők számára is.

A rendezvényeken a vendégeink mellett a korábbiakkal ellentétben a hévíziek is nagy számban jelentek meg. Már csak ezért is megérte ezen a területen előrelépnünk!

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az idei évben is sok feladat áll előttünk!

A Kormány az ország stabilitását tűzte ki elsődleges céljául, melyhez amellett, hogy küzd a nemzetközi pénzvilággal a magyar polgárok érdekeiért, az állami- és közszféra költségtakarékossága mellett fogalmazott meg terveket. Ez változásokat fog hozni városunkban is, melyhez igazodnunk kell, ugyanakkor lehetőségeinkhez mérten megpróbálni a legtöbbet kihozni az új helyzetből.

A közalkalmazottak illetményszorzója az elmúlt évek során nem változott, így sokan méltatlanul kevés jövedelemmel rendelkeznek, annak ellenére, hogy hosszú évek óta városunkért dolgoznak intézményeinkben.

A 2012-es költségvetési koncepciónk szerint egy alapot fogunk képezni az alacsony jövedelmű munkavállalók illetményének rendezésére.

Tartalékaink és remélhetőleg sikeres pályázataink terhére beruházásokat is tervezünk. Elsőséget élvez a gyógy-tó és az azt kiszolgáló épületek, főleg a fedett fürdő épületének rekonstrukciója, felújítása. Pályázati támogatással korszerűsítésre kerül Hévíz város teljes közvilágítása.  A sportolásra alkalmas infrastruktúra megteremtése, melyhez az első lépéseket megtettük, sőt már elnyert pályázati forrás is rendelkezésükre áll. Terveinkben szerepel a Nagyparkoló teljes rekonstrukciója, és jelenleg a gyógy-tó mellett üzemeltetett autóbusz pályaudvar áthelyezése a Nagyparkoló mellé, mely ügy érdekében megkezdtük a tárgyalásokat. A várost elkerülő útszakasz megépülését követően a forgalom kivezethető a városból és ezzel a közlekedés területén új távlatok nyílnak előttünk.

Szeretnénk megoldani a mozgáskorlátozottak, a helyiek és hozzánk látogató vendégek közúti – akár elektromos autókkal, járművekkel történő közlekedését.

Városunk az idei évben is kiemelt figyelmet fordít, és a költségvetésünkben is jelentős összeget különít el az idegenforgalomra, valamint továbbra is számíthatnak anyagi támogatásunkra a civil szervezetek.

Mint látják, terveink, lendületünk kiapadhatatlan, de mit sem érne mindez, ha nem lenne városunkban összefogás, együttműködési készség. Úgy érzem, szerencsések vagyunk, mert a célért eddig még mindig sikerül összefognunk, és problémáinkat együtt oldottuk meg. Remélem, ez az idei évben is így lesz.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Valamennyiük számára a Jó Istentől megáldott, eredményekben gazdag, boldog Új Évet kívánok!

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


banner
banner
banner
              ©2014 Papp Gábor