Papp Gábor PolgármesterPapp Gábor - Hévíz Város PolgármesterePapp Gábor Polgármester

2012. 03. 14. Alaptörvény díszpéldányának átadása Városháza, Konferencia terem

 

 

 

Tisztelt Kormánymegbízott Úr! Tisztelt Vendégeink!

 

Nagy megtiszteltetés Hévíz város számára, hogy jelképesen valamennyi zalai önkormányzati hivatal nevében vehetem át az Alaptörvényünk díszpéldányát.

Amikor érkezett hozzánk a kérdés, hogy csatlakozunk-e azokhoz, akik a Hivatalban méltó helyen elhelyezni kívánják hazánk Alaptörvényét, azonnal igent mondtunk. A 21. században ugyan már minden elérhető az interneten, így az Alkotmány is. Megtekinthető a Magyar Közlönyben is, és még sorolhatnám. Városunk számára azonban több mint puszta jogszabály, amit be kell tartani, amihez igazítani kell rendeleteinket, hanem ahogy az Alaptörvény is fogalmaz: hitvallás. Egy olyan értékrendet képviselő nemzeti alapdokumentum, amelyet  - úgy gondoltuk – illik méltó módon megjeleníteni a Városházán, többek között azért is, hogy városunk polgárai bármikor megtekinthessék.

A magyar nép büszke lehet nem csak a 2011. április 25-én kihirdetett új Alaptörvényre, hanem arra is, hogy nemzetünk csaknem 800 éves alkotmányossággal rendelkezik. Az Aranybulla 1222-ben került kiadásra II. András által, és ezt, illetve az ebben foglalt jogokat a nemzet akár vérével is védte. Bocskai István, II. Rákóczi Ferenc, 1848 vértanúi, 1956 hősei, és a rendszerváltozás zászlóvivői mind a nemzetünk szabadságát, alkotmányosságát védelmezte. Úgy gondolom, ilyen történelmi múlttal nem szorulunk Európa kioktatására „szabadságból”. Talán emlékeznek még arra a kócos hajú, egyetemistára, aki 1989-ben, Nagy Imre újratemetésén szabad választásokat és a szovjet hadsereg kivonulását követelte. Furcsa, hogy ma ugyanezt az embert pellengérre állítják olyan európai politikusok, akiknek személyesen soha nem kellett megküzdeniük hazájuk szabadságáért.

Kormánymegbízott úr, nemzetünk Alaptörvényét engedje meg, hogy Petőfi Sándor szavaival köszönjem meg városunk nevében:

„Magyar vagyok. Büszkén tekintek át
A múltnak tengerén, ahol szemem
Egekbe nyúló kősziklákat lát,
Nagy tetteidet, bajnok nemzetem.”
 

 

 

 

 

 


banner
banner
banner
              ©2014 Papp Gábor