Papp Gábor PolgármesterPapp Gábor - Hévíz Város PolgármesterePapp Gábor Polgármester

Polgármester karácsonya

Közeledik a szeretet, Megváltónk születésének ünnepe. Mit jelent Önnek a szeretet és a karácsony?

A szeretet? Mindazokat, akik körülvesznek, akik mindig mellettem állnak, akikben mindig bízhatok. A családomat. A karácsony pedig a legnagyobb szeretet-ünnepet, amikor tényleg együtt lehetek velük, amikor végre a pörgős hétköznapokból, sőt hétvégékből sikerül kiszakadni, még ha csak néhány napra is, és OTTHON lenni. Ez számomra a kevés kivételes pillanatok egyike, és szeretném, ha mindig is az maradna. Akkor is, ha netán a gyerekeink már kirepülnek – úgy képzelem, akkor is, karácsonykor majd együtt leszünk, lehetünk. És természetesen, mint ahogyan minden hívő református ember ezekben a napokban többször „megáll” elmélkedik, én is elmélkedem, gondolkodom életem alakulásán.

 

Hogyan ünnepeltek a gyerekkorában? Van-e olyan ünnepi élménye, ami különösen kedves?

Szerényen ünnepeltünk, azt hiszem, mégis mindig nagy izgalommal vártuk a karácsonyokat; gyerekként az ünnep egy-egy eseménye kissé misztikusnak tűnt, s ezek a pillanatok máig megmaradtak bennem. És persze olyan „világi” örömök is, mint, hogy ilyenkor juthattunk hozzá olyan különleges csemegékhez, mint a banán vagy a narancs, vagy valami nagyon finom csokoládé….ma már ez nem számít nagy dolognak, nekem, nekünk az ünnep része volt ez is.

 

Mit tervez, hogyan tölti az idei karácsonyt?

Szigorúan családi körben. Ez nálunk nem jelent kevés embert, hiszen öt gyermekünk van, és a karácsonyt mindannyian itthon töltik. Ez óriási dolog, ugyanis az ország más-más részén tanulnak, keveset találkoznak egymással is, velünk is. Karácsonyra azonban egészen biztosan mindenki hazajön, s ez már önmagában is nagy ajándék.

 

Ön vásárolja a meglepetéseket?

Alapvetően feleségem szokott vásárolni, én ugyanis sajnos elég keveset vagyok otthon, még kevesebb időm jut nézelődésre. Idén azonban én – vagy én is – gondoskodom meglepetésről. Azért mondtam, hogy „én is”, mert szándékosan nem egyeztettem most a feleségemmel. Amit ugyanis veszek, az mindenkié lesz, kivétel nélkül, és biztos vagyok benne, hogy másnak eszébe sem jutott erre gondolni!

 

A település szegényebb sorsú polgárait, időseit megajándékozza-e az önkormányzat?

Elmondhatjuk szerintem mindannyian, hogy ebben az időszakban fokozottabban figyelünk egymásra, kiemelten pedig az egyedülállókra, az idősekre. Önkormányzatunk a szociális szempontból hátrányos helyzetben élőket folyamatosan támogatja – benyújtott kérelmek alapján, de az adventi időszakban még inkább hozzájárulunk az intézmények karácsonyváró programjainak szervezéséhez. Akár csak azzal, hogy buszt biztosítunk például az idősek színházba szállításához, akár azzal, hogy az adventi időszakban süteményvásárt szervezünk. A városlakók a maguk által készített finomságokat hozzák el az adventi gyertyagyújtásra, melyeket megvásárolhat bárki, tetszőleges áron. A befolyt összegből idén a zalaszentgróti Koncz Dezső iskola sérült fiataljait támogatjuk.

Én úgy látom azonban, hogy ilyenkor sem feltétlenül maga az ajándék az, ami jólesik a másiknak, hanem az odafigyelés, a törődés, a megnyilvánuló szeretet.

 

Mi az üzenete a város polgárainak a jövőre nézve?

 

Ha nem haragszik, az üzenet szót én itt kerülném. Az valahogy olyan „fentről jövő”, olyan kényszeres. Kívánságaim volnának minden hévízi számára, mégpedig csupa jó kívánságaim. Hogy találja meg mindenki továbbra is a számítását itt, ebben a városban, hogy sikerüljön boldog, elégedett gyermekeket nevelni a családoknak, kiegyensúlyozott, harmonikus öregkort biztosítani az idős hozzátartozóknak, s ahogyan eddig is szép példáját adták a hévíziek annak, hogy ezért a városért tudnak, akarnak és képesek együtt tenni, ez a jó „szokásuk” maradjon meg a jövő évben is!


Forrás: Magyar Fórum 2013. december


banner
banner
banner
              ©2014 Papp Gábor