Papp Gábor PolgármesterPapp Gábor - Hévíz Város PolgármesterePapp Gábor Polgármester

2013. 05. 01. Hévíz Város Napja

Városnapi rendezvény, Deák tér

2013. május 1.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Vendégeink!

 

Önkormányzatunk nevében tisztelettel köszöntöm Önöket Hévíz Város Napján, várossá avatásunk évfordulóján.

Nagy szeretettel köszöntöm városunkban Németh Lászlóné miniszter asszonyt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból, nagy megtiszteltetés számunkra, hogy elfogadta a meghívásunkat!

Köszöntöm Manninger Jenő urat, a Zala Megyei Közgyűlés elnökét, országgyűlési képviselőt, Rigó Csaba kormánymegbízott urat Zala Megyei Kormányhivatal éléről. Köszöntöm az egyházak képviselőit, a megjelent országgyűlés képviselőket, polgármestereket, a rendőri vezetőket, díszpolgárainkat, a sajtó képviselőit és minden kedves vendégünket.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Jó Isten ismét csodálatos idővel segítette várousnk legnagyobb rendezvényét, a Boldog Békeidők Hévíze programsorozatot! Köszönöm a hévízi polgároknak, munkatársainknak, hogy az immár hagyományossá vált békeidőbeli jelmezes felvonulásunkon részt vettek, igazi jó hangulatban felidézve azt a történelmi kort, amikor Hévíz elindult a polgári fürdővárossá válás útján. Persze, azóta nagy utat jártunk be. A kis kénszagú mocsárból – hála Gróf Festetics Györgynek, aki felismerte a gyógytó lehetőségeit - , már nemcsak Európa-szerte ismert fürdővárossá, hanem hazánk legnépszerűbb, leglátogatottabb vidéki városává váltunk. A 2012-es évben megdöntöttük eddigi csúcsainkat, egészen pontosan 1 millió 52 ezer vendégéjszakát tudhatunk magunk mögött. Úgy gondolom, egy olyan időszakban, amikor a gazdasági válság még mindig érezteti hatását az egész világban, amikor a környezetünkben sok turisztikai célpont csökkent érdeklődést könyvelhet el, számunkra ez nagyon nagy eredmény.

Büszke vagyok arra, hogy a város vezetése időben felismerte, hogy az új piacok felé történő nyitás milyen új lehetőségeket tud városunk számára, és ezáltal minden polgárunk számára nyitni.

A tavalyi évben városunk felelősséget érezve a térség gazdasági helyzetéért, átvette a sármelléki repülőtér üzemeltetését, és azóta Hévíz-Balaton Airport néven fogadja a légi úton érkező vendégeinket. Bevallom, tavalyi ilyenkor még kollégáimmal együtt aggodalommal vegyes izgalommal nyitottuk meg a turisztikai szezon előtt a repteret. Vajon sikerülni fog? -  tettem fel magamban ezerszer is a kérdést. És most büszkén mondhatom, hogy igen, sikerült: rendszeresen érkeznek a német és az orosz charter járatok, és a hétvégén száll le az első menetrendszerinti járat Rigából, amely megnyitja a légiközlekedés lehetőségét a skandináv és balti államok felől.

 

De nem csak a turisztika területén értünk el szép sikereket, hiszen már az idei év olyan pályázati eredményeket hozott, amelyeknek köszönhetően sok hévízi polgárnak régi vágyai válhatnak valóra.

 

Önkormányzatunk még a tavalyi évben Egregyi városrész fejlesztésére turisztikai pályázatot nyújtott be a „Korok és Borok – Tematikus Sétaút Hévíz Egregy városrészében” címmel, melyen az elnyert támogatás összege közel 450 millió forint. A kiviteli munkák a nyáron megkezdődnek és várhatóan jövő tavasszal-nyáron fejeződnek be.

A projekt Egregy városrész történelmi látványosságait és a gasztro-kulturális attrakciókat kívánja felfűzni egy korokon átívelő tematikus sétaútvonal keretében.

Szintén pályázati sikerként könyvelhetjük el, hogy Alsópáhok, Cserszegtomaj, Nemesbük és Sármellék községek Önkormányzatával konzorciumi partnerségben pályázatot nyújtottunk be „Hévíz és környékének közösségi közlekedésfejlesztése” címmel, mely pozitív elbírálásban részesült és 196 millió forintos támogatásra érdemesnek ítélte meg a Regionális Operatív Program Irányító Hatósága. Régi álom Hévízen, hogy elinduljon a helyijáratú közlekedés, amely ennek a pályázatnak köszönhetően hamarosan megvalósulni látszik.

 

Munkánk tehát az idei évben is akad bőven. 2012-ben Hévíz nyerte el a Virágos Magyarországért verseny hazai fődíját, így idén mi képviseljük Magyarországot az Európai Virágos Falvak és Városok versenyén. Júliusban lesz a megmérettetés, és büszkén mondhatom, hogy nem csak az erre kijelölt intézmények és kollégák, hanem az egész város nagy erőkkel készül. Az áprilisban meghirdetett „Együtt a virágos Hévízért” felhívásunkra megnyugtatóan sokan jelentkeztek, így a verseny várható helyezésétől függetlenül is biztos lehetek abban, hogy városunk különösen szép arcát fogja mutatni az idei nyáron. Örömmel tölt el, hogy vannak még célok amelyeknek köszönhetően igazi közösségként mozdul meg Hévíz!

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az előbbi gondolatomat támasztja alá az is, hogy amikor átadjuk városunk díjait és kitüntető címét, ezúttal két civil szervezet is részesül a kitüntetésben. Egyikőjük a népi kultúrát és a hagyományaink őrzését vállalta feladatul, olyan közösséget teremtve ezáltal, amelynek köszönhetően mind a maguk örömére, mint városunk rendezvényein is értékeket produkálnak. A Tiszta Forrás Dalkör 14 hölgyet foglal magába, akik elhivatottan, igazi kodályi szellemiségben végzik munkájukat, több évtizeden keresztül.

A másik civil szervezet azonban az érdekképviselet tűzte ki legfőbb célul. A Szobakiadók Szövetsége feladata nem más, minthogy a magánszállásadók fóruma legyen, ahol felvethetik problémáikat, megállapítják közös céljaikat, hogy az érdekérvényesítés eszközeivel, sikerre is vigyék őket. Hévíz lakosságának jelentős része szobakiadásból él. Családi vállalkozásokban, sokszor átörökítve a vállalkozást a fiatalabb generációnak, és bizony fontos munkahelyeket is teremtenek ezzel. De emellett az ő kínálatuk nagyon fontos helyet foglal el Hévíz turisztikai palettáján is.

De egyéb, személyes életpályát elismerő díjak is átadásra kerülnek a mai napon.

Jézus Krisztus tanításából tudjuk, hogy „a hit hegyeket mozgat meg”. Itt ül köztünk az az ember is, aki hitt abban, hogy Hévízen igény van a termelők és biogazdák termékeire. Benkő Lajos, a piac felügyelője aztán nem enged az elvárásaiból. Az ilyenre mondja azt a köznyelv, hogy sarkos ember. De ennek az állhatatosságnak és sziklaszilárd eltökéltségnek, fáradhatatlan szorgalmának köszönhetően a Hévízi Termelői Piac, két éve igen magas színvonalon, folyamatos látogatottsággal bír, és ezáltal egy új színfoltja lett városunknak.

 

De itt ül az első sorban egy olyan ember is, aki foglalkozását tekintve testnevelő tanár. De Hévízen mindenki tudja, hogy ennél Varga Róbert jóval több: nevelő ő, igazi tanító. Közel harminc éves példamutató, magas szakmai színvonalú munkát tudhat maga mögött, igazságszeretete és őszinte emberi jelleme minden diákjában nyomot hagy. Nem csak a sport szeretetét és tudományát adja ő át a gyerekeknek, hanem az erkölcsi tartást és a csapatszellemet is, amelyek elengedhetetlenek egy sikeres, felnőtt élethez. Köszönet érte.

Végezetül engedjék meg, hogy kissé személyes vizekre evezzek. A díszpolgári cím, Hévíz város legmagasabb kitüntetése. Idén, a Jó Isten azt az ajándékot adta nekem, hogy Önkormányzatunk e címet nem pusztán egy olyan embernek ítélte oda, aki egész életében a szakmájának és a közösségnek élt, aki természet- és környezetvédelem területén eredményeket és rengetek hasznot hozott ennek a városnak, hanem egy olyan embernek, aki mindezek mellett az én barátom. Amikor 2010-ben Hévíz polgárai megválasztottak polgármesternek, tudtam, hogy ahhoz, hogy nekilássak a munkának, szükségem van Rábai József megnyugtató támogatására, tanácsaira, jelenlétére. Ezért is kértem fel környezetvédelemért felelős alpolgármesternek. Remélem, hogy Hévíz Város Díszpolgára kitüntető cím kifejezi számára azt a köszönetet és hálát, azt az elismerést, amellyel egész élete munkássága, emberi tartása előtt szeretnénk tiszteletünket tenni.

Köszönöm Miniszter Asszonynak, hogy megtisztelő jelenlétével, ünnepi gondolataival Magyarország Kormányát képviselve hozzájárul a mai ünnepségünk fényéhez. Köszönöm képviselő társaimnak, valamennyi kollégáimnak, szakértőinknek és külső segítőinknek, hogy áldozatos munkájukkal, véleményükkel hozzájárultak szép sikereinkhez. Köszönöm Hévíz Város lakosságának, hogy mindenki a maga területén legjobb tudása szerint teszi a dolgát, hiszen az eredmények eddig is közösek voltak, ezután is azok lesznek!

Mert mi mindannyian hozzájárulunk ahhoz, hogy Hévíz az legyen, ami: világszerte ismert gyógyfürdőhely, és tiszta, nyugodt, fejlődő vidéki kisváros, ahol jó élni.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

 


 


banner
banner
banner
              ©2014 Papp Gábor